Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Donderdag 20 maart 2025

Den Bosch Politiek | Wateroverschot

Wateroverschot

13-februari-2025 14:42:25

Leestijd 3 minuten

Engelen-Crecveour-mei2024-AlfredHeeroma8-1.JPG title =
Het aanbrengen van een gemaal bij Cr1evecoeur is een van de mogelijke oplossingen.
Fotograaf: © Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek

Wie regelmatig in en rondom de stad wandelt, zal het niet zijn ontgaan dat het op veel plekken nat is, soms heel erg nat. Dat is niet van vandaag of gisteren, dat is al langere tijd zo. Den Bosch is een waterstad. Dat is leuk als het om toerisme gaat, maar minder leuk als het om waterafvoer gaat. Bij de stad komen de Dommel en de Aa samen en die moeten hun water weer kwijt op de Maas. Het vervelende is dat als de Dommel en Aa veel waterafvoer hebben, de Maas dat ook heeft en het water dan niet meer weg kan. Dat komt nog niet heel vaak voor, maar door de klimaatverandering neemt die kans wel toe en wat moet er dan gebeuren. Daarvoor vindt momenteel een volksraadpleging plaats.

Wie wat ouder is, zal ongetwijfeld nog herinneren dat de A2 en de Bossche Broek onder water stonden en dat men in Rivierenland zelf honderdduizenden mensen moesten evacueren. Een situatie die men liever niet nog eens ziet gebeuren. Een omvangrijk plan om rivieren meer ruimte bieden, waarbij uiterwaarden in geval van nood onder water gezet kunnen worden, is al ver gevorderd. Ook worden er dijken verhoogd en versterkt. Maar de verwachting is dat allemaal niet genoeg zal zijn voor de toekomst.

Bij Den Bosch heeft men ook waterbergingsgebieden aangelegd. Bij een overschot aan water kan het Gement (4,5 miljoen m3) en De Bossche Broek (9 tot 13 miljoen m3) onder water gezet worden, maar dat is niet genoeg. Voor de toekomst moet er ruimte zijn om 36 miljoen m3 water op te slaan. Er wordt gezocht naar nieuwe bergingslocaties zoals bij Dungense Polder (3,5 miljoen m3). Ook eerder in het stromingsgebied van de rivieren is waterberging nodig om in Den Bosch droge voeten te houden. Den Bosch is laaggelegen en daarom stroomt hier veel water naartoe.

Gebieden die ingezet worden voor waterberging, kunnen niet voor bebouwingsdoeleinden ingezet worden. Ook met de ontwikkeling van de natuur moet dan rekening gehouden worden met de inzet bij overstromingen. De vraag naar grondgebruik neemt wel toe. Men wil meer woningen bouwen, industriegebieden ontwikkelen, energietransitie uitvoeren enzovoort. Dat vraagt om keuzen en daar zijn meerdere partijen bij betrokken, zoals gemeenten, provincie, Rijkswaterstaat en waterschappen.
Deze partijen hebben al 11 mogelijk oplossingen bedacht zoals het verbreden van het Drongelens kanaal, zodat via die weg meer water afgevoerd kan worden, of een gemaal bij Crèvecoeur. Omdat het om ingrijpende zaken gaat wil men de bewoners betrekken. Deze zijn vastgelegd in een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en die ligt tot 3 maart ter inzage, wat betekent dat men er zienswijzen op mag indienen. De raadpleging vindt online plaats via denk mee over hoog water. Meedoen kan tot 10 maart.

Mario Jacobs voorzitter van de stuurgroep HoWaBo (Hoog Water Brabant-oost) en dijkgraaf bij waterschap Aa en Maas: "Het is onze taak om alle belangen goed af te wegen. Daarom betrekken we inwoners actief bij de opgave. De ruimte is beperkt, en het budget is niet oneindig. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt. Het is voor ons heel waardevol om te weten wat onze inwoners belangrijk vinden, hoe zij hierover denken."

Auteur: Alfred Heeroma

168 keer werd dit bericht weergegeven
Documenten:
Notitie Reikwijdte en Detailniveau programma Hoogwateraanpak Brabant Oost