Den Bosch Politiek | Ontwerpplan Duurzame Polder ter inzage
Ontwerpplan Duurzame Polder ter inzage
12-december-2024 19:35:32
Leestijd 2 minuten
Al jaren wordt erover gepraat en al even lang verschillen de meningen. Toch is er nu een ontwerpplan voor de Duurzame Polder tussen Rosmalen en Oss waar een flink aantal windmolens moeten komen. Zowel het college van Den Bosch als van Oss stemden deze week in met ontwerpplan dat de basis vormt voor de ontwikkeling van het gebied. Het plan zal vanaf 16 december 6 weken ter inzage liggen. Ook de MER (Milieu Effect Rapportage) ligt ter inzage. Burgers kunnen in die periode reageren met een zogenaamde zienswijze. Voor de gemeente is van belang dat de windmolens er komen omdat dit de enige manier is om te voldoen aan de RES (Regionale Energie Strategie). Dit is een afspraak waarin staat hoeveel duurzame energie een gemeente gaat leveren.
Wethouder Mike van der Geld: "We zetten opnieuw een flinke stap in de ontwikkeling van het windpark. Het programmaplan ligt er. En daarmee naderen we de eindstreep en komt de realisatie steeds dichterbij. Want, deze tijd vraagt van ons om vooruit te denken. Hoe gaan we in de toekomst met onze energie om? Hoe verwarmen we onze woningen en bedrijven? Waar willen we dat onze energie vandaan komt? Daarom blijven we voorwaarts gaan met de Duurzame Polder. Samen met gemeente Oss. Zodat energie ook straks nog bereikbaar en betaalbaar is voor onze inwoners."
Het plan geeft aan waar en hoeveel windmolens er in het gebied komen te staan. Daar is al veel discussie over geweest waarbij niet iedereen blij is met de komst van de windmolens. Het gezamenlijke plan van Den Bosch en Oss geeft ook aan welke criteria er zijn voor een vergunningsaanvraag en hoe die beoordeeld zal worden. De windmolens zullen ook een effect hebben op de omgeving. Daarom is er een MER opgesteld. Deze ligt ook ter inzage zodat mensen kunnen oordelen of alles wel is meegenomen of zienswijze kunnen geven op de uitgevoerde onderzoeken.
De zienswijzen dienen schriftelijk ingediend te worden. De werkwijze staat op de website van de duurzame polder. Daar zijn ook de documenten te vinden. Dit zijn er een flink aantal, wat aangeeft dat het een complex verhaal is.
Na 27 januari worden de zienswijzen beoordeeld en eventueel verwerkt in een definitief document. De gemeenten hopen voor de zomer dit aan te kunnen bieden.