Vorig jaar hield Den Bosch voor het eerste een burgerberaad. Het thema was toen 'fijn ouder worden'. Het leverde 34 aanbevelingen op over 14 thema's. Hoewel de gemeente niet verplicht is om de aanbevelingen over te nemen, heeft ze wel aangegeven aan de slag te gaan met de aanbevelingen. De gemeente bereidt hiervoor uitgangspunten die vanaf maart zullen worden besproken en waarover in mei in de gemeenteraad besluiten genomen zullen worden. Ondertussen werkt de gemeente aan een nieuw burgerberaad met als thema 'participatie'. De bedoeling is dat die nog dit jaar afgerond wordt.
De gemeente vindt participatie van burgers belangrijk, maar vinden burgers dat zelf ook? En zo ja, hoe moet die participatie dan worden ingevuld? Er zijn vele onderwerpen die in de gemeente spelen en burgers zijn daarvan vaak niet goed op de hoogte. De gemeente biedt burgers ook vaak de mogelijkheid om mee te praten over onderwerpen. Vaak is nu de klacht dat burgers in mogen stappen als het proces al een flink eind onderweg is.
Wethouder Pieter-Paul Slikker: "Samen 's-Hertogenbosch maken, dat is wat we willen. Juist ook inwoners die zich niet als vanzelfsprekend gehoord voelen. Sommige inwoners hebben het gevoel dat het vaak anderen zijn die beslissingen nemen over onderwerpen die ook hen raken. En dat is niet wat we willen. Participatie speelt een sleutelrol. Iedereen zijn zin geven kan niet. Maar wat wel? Dat inwoners weten waarover ze kunnen meepraten. Op welke manier ze invloed kunnen hebben. En weten wat er na afloop met hun inbreng is gedaan en welke keuzes daarbij gemaakt zijn."
In maart gaat de gemeente 10.000 inwoners uitnodigen om mee te doen aan dit tweede burgerberaad. Uit de burgers die zich aanmelden zullen 80 mensen worden geloot worden waarbij er wel gelet wordt op een goede afspiegeling van de burgers en verdeling over de stad. In meerdere sessies gaan de burgers dan aan de slag en mogen ook externe informatie inwinnen. Ook burgers die niet geselecteerd zijn mogen een visie inleveren. De gemeente hoopt dat vooral jongeren en mensen die zich niet gehoord voelen zich aanmelden.
Veel deelnemers van het eerste Bossche Burgerberaad waren positief over de werkwijze en de manier waarop de resultaten zijn gepresenteerd. Op basis van de resultaten was er vorig jaar al een bijeenkomst in de Brabanthallen waar nog meer informatie werd op gehaald.
Een lid van het eerste Bossche burgerberaad: "Het is een mooie gelegenheid om bij te dragen aan positieve verandering van de maatschappij. Inbreng van beneden 'de burgers' naar boven. In plaats van boven naar beneden 'Europa, Nederland, provincie, gemeente'. Het burgerberaad staat het dichtst bij de burger omdat we dat zelf zijn. Ik hoop dat er een goed advies aan de gemeente komt. Iets dat ook uitgevoerd kan en hopelijk zal worden. Nieuwe inzichten die anders over het hoofd gezien worden. En mogelijk een fundament voor een volgend burgerberaad. Ik vind het een mooie ontwikkeling. In een tijdperk waarin de burger steeds minder te zeggen heeft is dit een mooie beweging de andere kant op."
Op 24 februari is er een mogelijkheid voor burgers om mee te praten over het thema 'Samen leven in ’s-Hertogenbosch'. Dit heeft slechts zijdelings met het burgerberaad te maken. De gemeente wil met deze bijeenkomst ideeën ophalen die bijdragen aan een betere inclusie van burgers, zodat deze zich beter gezien, gehoord en gewaardeerd voelen.
Wethouder van Inclusie Rick Vermin: "Ik vind het belangrijk dat inwoners van onze gemeente zichzelf kunnen zijn, worden geaccepteerd en zich veilig voelen. We willen ook een gemeente zijn waarin iedereen meepraat, meedoet en meetelt. Dat is niet altijd makkelijk. Ik zou het fijn vinden om met onze inwoners te praten over wat hen bezighoudt. Dat kan over veel gaan: heeft u het gevoel dat u ongelijk wordt behandeld? Ziet u discriminatie in uw omgeving? Heeft u een lichamelijke of mentale uitdaging waardoor u niet altijd mee kunt doen?"
De bijeenkomst op 24 februari is van 19.30 tot 21.30 uur, maar u dient zich hiervoor wel aan te melden