Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Zaterdag 14 december 2024

Den Bosch Politiek | Meer aandacht voor dementie

Meer aandacht voor dementie

07-november-2024 21:35:23

Leestijd 2 minuten

dementie.jpg title =
De gemeente gaat bekijken hoe men mensen met dementie beter kan helpen.
Fotograaf: © Geralt - Bron: Pixabay

De gemeente wil meer aandacht voor dementie en dit ook in het beleid naar voren laten komen. Op dit moment hebben al 2500 mensen in Den Bosch deze diagnose en dat zal de komend 20 jaar verdubbelen. Mensen met dementie hebben meer zorg nodig omdat ze cognitieve vaardigheden verliezen. Het is nog steeds het streven om de mensen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, maar dat vraagt wel meer inzet van welzijnsorganisaties, maar er zal ook meer beroep op de Wmo voorzieningen worden gedaan.

Bij het burgerberaad over fijn ouder worden is een aanbeveling opgenomen om te komen tot een Dementievriendelijke Gemeente. De afgelopen periode is geëxperimenteerd met Sociale Benadering Dementie (SBD) waarbij vooral is gekeken naar de leefwereld van mensen met dementie. Door te kijken naar welke ondersteuning passend is, blijkt dat mensen een hogere kwaliteit van leven ervaren en dat geldt ook voor de naasten en mantelzorgers. Ook kunnen mensen hierdoor gemiddeld 9 maanden langer thuis blijven wonen.
Hulp bij dementie komt vaak vanuit verschillende organisaties en die spreken niet allemaal dezelfde taal. Door een betere afstemming kan er veel bereikt worden, maar dat vraagt wel om een cultuurverandering van de betrokken organisaties. Dat geldt ook voor de financiering die uit verschillende potjes komt. Hiervoor is ontschotting nodig, maar dat is binnen huidige kaders lastig.

De resultaten van de inzet sinds 2018 zijn positief en er is steun om door te gaan en het experiment uit te breiden. Hiervoor zullen meer lokale partijen worden betrokken zoals welzijnsorganisatie Farent, de plaatselijke afdeling van De Alzheimerstichting, zorgorganisatie Vivent en Jeroen Bosch Huisartsen. Het SBD is ondertussen opgenomen in het programma zorgzaam, een overkoepelend samenwerkingsverband waarin partijen uit de eerste en de tweede lijn, gemeenten, cliëntorganisaties en welzijnspartijen samenwerken aan de opgaven uit het IZA Regioplan Noord-Oost Brabant. Het streven is om de aanpak in 2027 integraal te kunnen maken.

Niet alleen zal er gekeken worden hoe er meer regionaal samengewerkt kan worden, ook zal er gewerkt worden aan de informatievoorziening, want verschillende organisaties zullen op de hoogte moeten zijn dat deze manier van werken beschikbaar is. Voor mantelzorgers is het de bedoeling dat er gesprekgroepen en ontmoetingstafel komen zodat informatie kan worden uitgewisseld. Hierbij is er aandacht voor mensen met een andere culturele achtergrond.

Niet wil de gemeente alleen kijken naar het systeem, maar ook kijken of het mogelijk is om aanpassingen te doen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld het maken van ontmoetingsplekken. Ook moet dementie een plek krijgen in de woonzorgvisie die begin 2025 aan de raad wordt aangeboden.

Auteur: Alfred Heeroma

115 keer werd dit bericht weergegeven