Den Bosch Politiek | Atelierbeleid voorlopig ongewijzigd
Atelierbeleid voorlopig ongewijzigd
08-november-2024 14:17:16
Leestijd 3 minuten
Kunstenaars die op zoek zijn naar goedkope atelieruimten komen nu terecht bij de Atelier Beheer Stichting (ABS). Deze organisatie is voortgekomen uit kunstenaars en verhuurt sinds 2007 ruimten aan kunstenaars. Momenteel verhuren ze 215 ruimten met een oppervlakte van 15.000 m2. Daar gaan ze mee stoppen omdat de gemeente op 12 december 2023 een nieuw Atelier- broedplaatsenbeleid heeft vastgesteld. Deze moet vanaf 1 januari 2025 in werking treden. ABS heeft aangegeven zich niet te kunnen vinden in het beleid.
Volgens de aanbestedingsregels is de gemeente verplicht om het beheer aan te besteden. In die aanbesteding is vertraging opgetreden en zal per 1 januari 2025 het nieuwe beleid nog niet effectief kunnen worden. ABS doet niet mee aan die aanbesteding.
Voor kunstenaars die nu huren van ABS blijft het huurcontract geldig tot 2030 en verandert er niets aan de voorwaarden. Huurders die na 1 januari 2025 gaan huren, mogen onder geharmoniseerde voorwaarden huren, maar maximaal tot 2030. De enige uitzondering is de Tramkade, waar alle gebruikers (ook niet kunstenaars) eind 2026 hun huur beëindigd zien.
ABS heeft aangegeven zichzelf te willen opheffen per 2025. De gemeente zal het beheer en de contracten tijdelijk overnemen. Veelal gaat het bij verhuur om gemeentelijke panden. ABS verhuurt ook panden van de BIM (Bossche Investerings Maatschappij) en die panden zal BIM onder dezelfde voorwaarden gaan verhuren tot uiterlijk 2030. Aan de Boterweg is er sprake van een particulier pand en met de eigenaar zal overleg plaatsvinden om het pand voorlopig beschikbaar te houden voor ateliers. De gemeente zal de taak op zich nemen om voorlopig nieuw panden die gemeentelijk vastgoed zijn, toe te voegen voor tijdelijk verhuur.
Er zijn partijen die interesse hebben om het beheer over te nemen. Er is echter onvoldoende inzicht in de bestaande situatie. Bovendien zouden bij de liquidatie van ABS nog zaken naar voren kunnen komen die nu nog niet in beeld zijn. De contracten die ABS heeft zijn niet uniform en ook niet allemaal kostendekkend. De gemeente verwacht dat een nieuwe beheerder deze contracten niet een op een kan overnemen.
Vanaf 1 januari 2025 gaat een externe commissie aan de slag om te komen tot een uniforme aanpak bij nieuwe verhuur. Aangezien ABS zich hier niet in kan vinden zal ABS per 1 januari 2025 geen (nieuwe) ruimten meer verhuren. Tot 2030 zal de gemeente het beheer doen zodat in 2030 een nieuwe beheerder met een geharmoniseerde portefeuille kan beginnen.
Huurders die een contract hebben dat voor 2030 verloopt zou kunnen huren via de gemeente, maar mogelijk zien kunstenaars dat om bedrijfsmatige redenen niet wenselijk. Kunstenaars die nu op een wachtlijst ABS staan gaan automatisch over naar een wachtlijst bij de gemeente.
Het nieuwe beleid houdt in dat ateliers en broedplaatsen voor maximaal 5 jaar worden verhuurd met een mogelijkheid tot verlenging met maximaal 5 jaar. Doel is om de doorstroming te vergroten zodat jonge en beginnende kunstenaars sneller kunnen beschikken over een goedkope ruimte. De gemeente gaat er hierbij vanuit dan een kunstenaar na 5 of maximaal 10 jaar voldoende inkomen kan genereren om een duurdere ruimte te huren. Veel kunstenaars geven aan dat dit helemaal niet de praktijk is. Slechts enkele kunstenaars zouden voldoende geld met hun werk kunnen verdienen, terwijl voor veel kunstenaars het lastig zal blijven om rond te komen.
De gemeente heeft een tijdelijke webpagina aangemaakt over de voortgang van het atelier- broedplaatsenbeleid.