Den Bosch Politiek | Te weinig kandidaten voor verkiezingen
Te weinig kandidaten voor verkiezingen
05-januari-2014 23:37:00
Leestijd 2 minuten
Vandaag kwam naar buiten dat er landelijk gezien er te weinig kandidaten zijn om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezing. Dit kan met het aanzien te maken hebben, maar ook met de kwaliteit die de gemeenteraad kan leveren. Immers het gaat om een controlerende functie, maar dan moet je wel verstand van zaken hebben. In een land waar (technisch) specifiek personeel al schaars is, kun je niet anders verwachten dat dit ook in de politiek problemen geeft. In mijn opinie zitten ook in Den Haag flink wat ‘verkeerde’ mensen op de posten. En vaak wordt dan ook vergeten dat ze volksvertegenwoordiger zijn en geen machtspersoon.
Van machtspersonen is in de lokale politiek weinig sprake. Dat kun je echter niet zeggen van de ambtenaren. Daar is wel een flinke hiërarchie en daar moet eens iets aan worden gedaan. Maar dat is nu juist iets waar de gemeenteraad niets over te zeggen heeft.
Een ander probleem is dat om de vier jaar verkiezingen zijn. Bijna traditioneel zie je dan de helft van de gemeenteraad verdwijnen, zonde. Ik durf gerust te beweren dat het minimaal 2 jaar kost voordat je voldoende dossier kennis hebt en ook weet hoe de gang van zaken is, om een beetje fatsoenlijk mee te kunnen draaien. Maar voor een functie die de meesten naast een andere betaalde baan doen, is niet te verwachten dat je dat heel lang volhoud, enkele uitzonderingen daargelaten.
Daarom zou je eens moeten gaan nadenken welk nut de gemeente raad nu heeft, in hoeverre je je wijken in plaats van een adviesrecht gewoon stemrecht geeft als het zaken betreft die specifiek 1 wijk betreffen. Daarnaast zou je raadsleden moeten verplichten minimaal 6 jaar zitting te laten nemen in de raad. Dat schrikt wellicht af, maar levert anderzijds meer gemotiveerde raadsleden op.
Maar het meest belangrijke is wel dat men afstapt van partij politiek afhankelijkheid. Ik zie maar al te vaak dat er over een onderwerp gestemd op basis van afspraken tussen partijen en niet op basis van wat men echt vindt. Politiek is geen ruilhandel, maar een orgaan dat dient te controleren of de zaken in de stad wel conform afgesproken lijnen worden uitgevoerd. Daar zit een risico aan, maar daarvoor zijn zaken belangrijk genoeg.
Het gaat helemaal niet slecht in deze stad, maar het kan wel veel beter en vooral anders. Maar helaas moeten we nog tot november wachten voor de lokale verkiezingen of moet ik juist zeggen gelukkig, want de mensen die nu in de raad zitten hebben wel enige kennis opgebouwd. Het is maar afwachten hoe dat zit na de verkiezing, als er ook nog een groep van 6500 mensen bij is gekomen, die hele andere belangen hebben.