Den Bosch Politiek | Is het nog veilig bij gemeente Den Bosch
Is het nog veilig bij gemeente Den Bosch
23-september-2023 12:42:24
Leestijd 3 minuten
In oktober 2017 zag #metoo het leven. Het was een beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nu zijn we 6 jaar later en is duidelijk geworden dat dit niet een klein probleem is. Het bleek aanwezig in de sportwereld, entertainment, TV, muziek, film en ook bij het openbaar bestuur.
Nu ben ik er niet zo voor om vuile was buiten te hangen en zou je moeten zorgen dat je dit intern oplost. Het probleem lijkt echter dat dit vaak niet mogelijk is en zaken op straat komen te liggen. Zowel voor slachtoffer als dader lijkt me dat een onprettige situatie.
Ook binnen de gemeente Den Bosch is al een tijdje sprake van een onveilige werksituatie. #Metoo gaat allang niet meer over alleen seksueel gedrag, maar is veel breder. Vaak gaat ook over vernedering, uitschelden, toeschreeuwen en dat soort zaken.
Dat begon vorig jaar toen de onrust bij Weener XL, de sociale werkvoorziening van de gemeente, naar buiten kwam. Er zou sprake zijn van een angstcultuur een leidinggevende werd zelfs op non-actief gesteld. Het management had klaarblijkelijk geen goed inzicht in de situatie. Het baarde (een deel van) de gemeenteraad zorgen. Er volgde een onderzoek en daaruit bleek dat er een aantal afdelingen zijn waar wel het een en ander kon worden verbeterd, maar er waren ook afdelingen waar weinig aan de hand was.
Ook bij de Afvalstoffendienst was het niet veilig. Dat moet dan letterlijk genomen worden, want in één jaar tijd waren er meer dan 30 incidenten waarbij ook gewonden vielen. Ook hier werd niet goed ingegrepen en recentelijk stapte een topambtenaar op die tot de conclusie kwam dat zijn visie op veiligheid niet overeen kwam met de visie van de medewerkers.
Deze maand werd duidelijk dat ook ambtenaren op het Stadskantoor het niet gemakkelijk hebben. Zo kwamen eerder deze maand zaken naar buiten waarbij (voormalig) wethouder Kâhya negatief in beeld kwam. Hij zou veeleisend zijn, schreeuwen tegen medewerkers en nog wat van die zaken. Ook was sprake van een onveilige werksituatie en zelfs angstcultuur. Deze week eindigde dit verhaal met het opstappen van de wethouder. Dat kwam dan ook weer voor velen als een verrassing. Sommige vragen zich af of hiermee de onveilige werksituatie weg is. De gemeenteraad krijgt immers geen kans meer om onderliggende zaken te bevragen.
Zelf heb ik ook wel meegemaakt dat een overleg met ambtenaren best tot een goed resultaat leidde, maar dan een paar weken later het bericht kwam dat zaken toch niet konden omdat een hogere manager de zaak had teruggefloten. Ook hoor ik regelmatig van andere burgers dat ze merken dat diverse afdelingen binnen de gemeente niet goed samenwerken. Nu zou de gemeente er voor de burger moeten zijn en ik denk dat er ook best veel ambtenaren zijn die dat graag zouden willen, maar dat ze soms terughoudend zijn omdat ze niet willen riskeren iets te doen wat een hogere manager niet wil.
Dat roept bij de vraag op of het nog wel veilig werken is bij de gemeente Den Bosch. Drie grote incidenten in een jaar en wat ervaringen van burgers en je hebt al snel cocktail die niet lekker smaakt.
Auteur: Alfred Heeroma
1413 keer werd dit bericht gelezen