Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Zaterdag 14 december 2024

Den Bosch Politiek | Gaat gemeente weer de fout in

Gaat gemeente weer de fout in

10-oktober-2024 15:33:11

Leestijd 4 minuten

Uitgelegd.png
 title =
De gemeentelraad lijkt nu al de mist in te gaan bij het Design MNuseum.
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek

De bouw van het Theater aan de Parade is omgeven met tekortschietingen van het College van B en W, de gemeenteraad en directie van uitbater ZNTM. Die tekortkomingen zijn goed samengevat in een onderzoek door de Rekenkamer. Dinsdag nam de gemeenteraad een motie aan dat het beter op zal letten bij toekomstige projecten, maar het is de vraag of dat wel gaat gebeuren. Een vrees die een aantal raadsleden zelf ook al uitsprak.

Het volgende gevaar ligt al op de plank, namelijk het Design Museum. Het moet en zal in de Bossche Stadsdelta komen, er is zelfs al een streefbedrag en goedkeuring door de gemeenteraad voor de verhuizing. Maar een startdocument waarin beschreven staat wat, waarom, en hoe dat is er nog niet. Wat moet het nieuw museum te bieden hebben, hoe groot moet het worden en is dat voor de verwachtte € 40 miljoen wel te realiseren? Is hier nu al weer sprake van wensdenken?

Ondertussen is al duidelijk dat roeivereniging De Hertog een andere plek moet zoeken of krijgen. Daar zijn ze niet blij mee, maar het lijkt erop dat het niet anders kan.

Maar waarom moet het Design Museum alweer verhuizen? Ja alweer. Het zaadje voor het museum werd gelegd in 1956 bij de Kunstacademie, maar het kreeg pas in 1985 vorm in het Museum voor Hedendaadse Kunst in het Het Kruithuis. Toen al groeide het museum uit zijn jas en wilde de gemeente een nieuw museum. Een tijdelijk huisvesting werd gevonden aan de Hekellaan en in 2003 verhuisde het museum naar het Paleiskwartier. In 2013 kreeg het een gloednieuw onderkomen in gebouw naast het Noordbrabants Museum, het nieuwe museumkwartier. Maar helaas is dit onderkomen na ruim 10 jaar alweer te klein. Enerzijds kunnen er geen grote objecten in het gebouw geplaatst worden en anderzijds is het bezoekersaantal zo gegroeid, dat museum dit ook amper aankan. Dat laatste geldt trouwens ook voor het Noordbrabants Museum. Dat wil ook uitbreiden en kan de ruimte van het huidige Design Museum goed gebruiken. Dat museum kreeg deze nam overigens pas in 2018.

Als na 10 jaar een museum al te klein is, roept dit de vraag op hoe dat komt. Blijkbaar gaat het veel beter met het museumbezoek dan verwacht, maar of dat alleen is toe te schrijven aan het Jeronimus Bosch jaar in 2016 is de vraag. De gemeente doet immers veel aan het trekken van toeristen naar de stad en uit cijfers blijkt dat dit ook lukt. Dit roept dan wel de vraag op of de grens van het aan mensen dat deze stad bezoekt niet gewoon al bereikt is. Ik vrees dat hier ontkennend op geantwoord zal worden.

Hoe dan ook, een nieuw Design Museum lijkt nu al een onomkeerbaar traject. Het college geeft aan dat de raad al heeft ingestemd met een Planfasestudie. Het vertragen of stopzetten van dit besluit is voor wat betreft het college een niet begaanbaar pad: 'Vertraging leidt tot ongewenste effecten. Het nu vertragen van de Planstudiefase zou tot gevolg hebben dat de planvoorbereiding vertraging oploopt en dit heeft tot gevolg dat het museum niet tijdig gerealiseerd kan worden.'

Het college gaat al uit van een realisatie, ongeacht de uitkomsten. Sterker nog, als het museum er niet komt zou het de ontwikkeling van de Citadelpoort (inclusief realisatie woningen) vertragen. Maar ook wordt doodleuk opgemerkt: 'Daarnaast leidt het tot het niet tijdig aan de Provincie Noord-Brabant kunnen opleveren van De Mortel 4 [het huidige Design Museum, AH], zoals overeengekomen in de overeenkomst met de provincie, waardoor het doorontwikkelen van het Noordbrabants Museum in het gedrang komt (i.r.t. het huisvesten collectie van de JK Art Foundation).' Immers de provincie heeft al een bedrag van € 14,6 miljoen toegezegd op voorwaarde da Mortel 4 wordt op tijd wordt opgeleverd.

Anders gezegd, er lijkt nu al een onomkeerbare weg ingeslagen te zijn. Ik betwijfel of de gemeenteraad zich dat voldoende beseft. Tijdens de behandeling van het Rekenkamerrapport werd door enkele raadsleden opgemerkt dat de excuses van de raad nu niet van toepassing zijn omdat ze niet als gemeend beschouwd kunnen worden. Daarin hebben ze gelijk. Een repliek dat de gemeenteraad naar beste eer en geweten heeft gehandeld is dan wel weer als kort door de bocht te beschouwen als je zo'n veeg uit de pan krijgt in een rapport dat je een zware onvoldoende geeft.

De coalitiefracties in de gemeenteraad doen er goed aan om zeker bij dit soort plannen zich niet op te stellen als partijen die onderdeel zijn van een coalitie waaruit het college bestaat, maar als fracties die in de gemeenteraad zit. Alleen op die manier kun je een onafhankelijke controle uitvoeren. Wat het rapport van de rekenkamer duidelijk heeft gemaakt is dat de gemeenteraad niet kan varen op de informatie die het college geeft, maar dat er dieper moet worden gegraven. Dat is een lastige taak, omdat gemeenteraadslid voor de meesten een nevenfunctie is en de problematiek dermate ingewikkeld, dat een goede controle nagenoeg onmogelijk is.

Mij bekruipt nu al het gevoel dat de lessen die geleerd kunnen worden van het Theater aan de Parade te laat komen voor het realiseren van het Design Museum. Het is de vraag of er het lef is om 'beter ten halve gekeerd, dan ten gehele gedwaald' toe te passen.

Auteur: Alfred Heeroma

387 keer werd dit bericht gelezen