Hier staan de elektrische fietsen netjes opgesteld. Dat is niet overal zo. Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek
Jarenlang was het gewoon. De auto, brommer/scooter, motor en dergelijke op benzine. Maar fossiele brandstof heeft een steeds slechtere reputatie gekregen sinds het in verband word wordt gebracht met klimaatverandering. Daar is nog niet iedereen van overtuigd, maar dat het klimaat verandert, is iets dat je gewoon kan waarnemen. Sinds de Elfstedentocht in 1909 is begonnen was de langste interval 22 jaar (1963-1985), maar ondertussen zitten we al op 26 jaar (1997-2023) en ik heb zo'n vermoeden dat daar nog wel wat jaren bij gaan komen.
Om iets te doen aan de vervuiling door fossiele brandstoffen heeft men bedacht dat vervoer maar zoveel mogelijk elektrisch moet. Dat op zich is al een hele uitdaging. Niet alleen moet je die elektriciteit beschikbaar maken in de openbare ruimte, je moet ook zorgen dat er elektriciteit is en dat blijkt nog niet zo gemakkelijk.
Daarnaast heeft men bedacht dat ook niet iedereen zelf een vervoersmiddel moet hebben. Dat maakt voor de totaal afgelegde kilometers niet uit, maar zo komen er wel minder vervoersmiddelen. Het voordeel daarvan is dat je er ook minder ruimte voor hoeft te reserveren. Bij nieuwbouwplannen was de parkeernorm (het aantal parkeerplekken dat er per woning beschikbaar moet zijn) altijd een probleem. Als we meer gaan delen, zijn er minder parkeerplekken nodig en moeten die plannen voor nieuwbouw wat dit betreft makkelijker worden.
Als alternatief wordt er nu gesproken over verkeershubben. Dit is dan een verzamelplek waar deelvervoer aanwezig is, maar ook extra laadpunten. Zo zijn bij de plannen voor Station Oost en EKP al verkeershubben ingepland.
Je ziet de laatste jaren dat er een groei is van deelvervoer. Er zijn al deelfietsen, deelscooters en deelauto's. Dat is een mooie ontwikkeling, maar heeft volgens sommigen ook een ongewenste keerzijde. Zo kun je uitleenpunten wel centraal maken, bijvoorbeeld het station, bushaltes, parkeergarages of andere aangewezen plekken, de gebruikers zullen ook ergens naar toe moeten. En waar ze moeten zijn, is niet altijd een verzamelplek. Dat heeft als gevolg dat vooral deelscooters overal maar worden gestald, soms op de meest vreemde plaatsen zoals boven op een brug of langs fietspaden waar niets te beleven lijkt.
De grootste ergernis is voor mensen wel het stallen van deelvervoer scooters/fietsen midden op de stoep, maar ook dat de scooters omgevallen in het gras liggen. Dat kan dan behoorlijk hinderlijk zijn voor andere gebruikers van die ruimten.
Vaak worden de aanbieders verantwoordelijk gehouden en wordt er zelfs opgeroepen om het deelvervoer maar te verbieden. Zelf vind ik dat wat kort door de bocht, want het is wel iets waar we in de toekomst aan moeten wennen. Dat er gebruikers zijn die zelf niet inzien dat plaatsen van een scooter of fiets midden op een voetpad een slecht idee is, vind ik eigenlijk raar. Anderzijds, kijk bij een gemiddeld studentencomplex hoe daar de fietsen voor de deur staan en je wordt ook niet vrolijk.
De gemeente heeft dit voorjaar afspraken gemaakt met de aanbieders van het deelvervoer. Daarnaast werkt de gemeente ook aan bewustzijn, met campagnes als Lekker Onderweg. Ook de provincie is al druk bezig met deelvervoer zoals het Brabant Mobiliteitsnetwerk.
Dat fossiel in de ban gaat, vindt niet iedereen prettig. Toch zal het wel de toekomst zijn. De Binnenstad (inclusief Hofstad en Het Zand) zullen vanaf 2025 emissievrij moeten worden. Dat merk je nu al doordat er steeds minder fossiel verkeer wordt gebruikt. De bevoorrading van winkels gaat al steeds vaker elektrisch. Ook is parkeren voor de deur geen vanzelfsprekendheid. Het vraagt allemaal om een andere manier van omgaan met ons vervoer. Verandering leidt vaak tot weerstand en tot kinderziektes. Het zogenaamde wildparkeren van scooters en fietsen zal er vast één van zijn. Maar om te zeggen dat het gedrag van sommigen maar moet leiden tot het niet doen van deze verandering, vind ik kortzichtig.
De gemeente heeft al afspraken gemaakt, de regels (APV) aangepast en denkt na over verdere maatregelen. Een plan bij de eerste tegenslag afschieten is niet altijd de best manier van handelen. Er volgt nog een evaluatie van het deelvervoer, want de gemaakte afspraken zijn nog vrij vers. Ik zie gelukkig hier en daar verbeteringen en laat ik daar dan maar hoop uit putten dat het goedkomt met wat sommigen deelvervoer bende noemen.