Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Zaterdag 14 december 2024

Den Bosch Politiek | Bossche Zomer wordt Cultureel Wijkenprogramma

Bossche Zomer wordt Cultureel Wijkenprogramma

07-november-2024 13:14:47

Leestijd 3 minuten

tent.png title =
De gemeente wil cultuur in wijken en buurten stimuleren.
Fotograaf: Paint 3d bibliotheek - Bron: Paint 3D

Tijdens corona was het bezoeken van instellingen die cultuur brengen lastig omdat theaters, musea en dergelijke gesloten waren of aan strenge regels moesten voldoen. De gemeente is hierop ingesprongen door een budget vrij te maken waarmee op kleinschalige manier cultuur in wijken en buurten gerealiseerd kon worden. Dit was de Bossche Zomer. Het budget is er nog steeds, maar een invulling als de Bossche Zomer, waarbij cultuurmakers naar wijken en buurten gingen is niet meer nodig.

Het college van B en W wil echter het geld wel blijven gebruiken om cultuur in wijken en buurten mogelijk te maken. Het uitgangspunt moet daarbij zijn dat dit uit de wijken en buurten zelf komt. Elke wijk of buurt zal een eigen behoefte hebben aan culturele beleving en het zal soms ook niet eens op de hele wijk of buurt betrekking hebben.
Bij de Bossche Zomer was het uitgangspunt verbinding en samenzijn. Door nu te kiezen voor bewonersinitiatieven wil de gemeente dat dit uitgebreid wordt naar een versterking van de sociale cohesie en leefbaarheid.

Omdat nu niet duidelijk welke culturele behoeften er in wijken en buurten zijn, is het nodig om te kiezen voor een meerjarig programma. Het college kiest nu voor zeker 4 jaar. Ook de provincie ziet hier kansen. Daar is een investeringsfonds, Brabant C, dat cultuur wil gebruiken voor maatschappelijke impact. Dit fonds wordt onder andere gevoed door het bedrijfsleven. Hierdoor kan er een zogenaamde publiek-private verbinding ontstaan. Veel bedrijven verbinden zich aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en cultuur kan daar een invulling aan geven.

Om te kijken hoe het in de praktijk werkt, zijn in de Hambaken en Kruiskamp projecten opgestart. In Hambaken gingen 35 vrouwen aan de slag met maken van groot geborduurd picknick kleed dat uitmondde in en picknickfestival op 5 oktober. Er was een spoken word-artiest, een danseres en een zangeres, die de aanwezigen uitnodigden bij hun optreden. Daarnaast gingen de bezoekers met elkaar in gesprek cultuur en eetgewoonten.

In Kruiskamp waren zelfs 2 pilots. Een oudere vrouw gaf aan dat ze vanwege haar leeftijd vaak buitengesloten voelde. Ze bleek niet de enige. Dat resulteerde in stamtafel in het Beatrixpark waar ook gewerkt wordt aan een voedselbos. Volgens het rapport 'Een plek waar iedereen welkom is en mensen gewoon kunnen samen komen en samen zijn, zonder dat het meteen over oud zijn hoeft te gaan.'

Een bewoonster gaf aan iets te willen doen met klederdracht uit Suriname en een ander initiatief was bezig met een Curaçaose week. Het resulteerde in een evenement waarbij hoofddoeken binden, dans en spoken word samen kwamen en het evenement straalde energie, plezier, trots en erkenning uit, aldus het rapport. Dit vermeld ook 'Dit was bijzonder, omdat de betrokken gemeenschap vaak wantrouwend is richting overheidsinstanties omdat zij vaak door hen niet gehoord en gezien worden. Dit keer werd er echter geluisterd, en er werd gezamenlijk besloten om deze geschiedenis zichtbaar te maken en in de toekomst nog zichtbaarder te maken.'

Er blijken vaak al wijknetwerken te zijn waar ideeën aanwezig zijn. De gemeente hoopt dat het met het Cultureel Wijkenprogramma er meer uiting van cultuur mogelijk is. Er zal professionele begeleiding nodig zijn om de initiatieven een stap verder te helpen.

Vanuit de Bossche Zomer is er jaarlijks € 342.870 beschikbaar en als Brabant C aansluit kan dit oplopen tot ongeveer € 1 miljoen. Het is een voorstel van het college, waarmee de gemeenteraad moet instemmen. Dit staat gepland voor 10 december.

10 december 2024: het voorstel is goedgekeurd. Wel is een motie aangenomen waarin een aantal kaders is opgenomen.

Auteur: Alfred Heeroma

110 keer werd dit bericht gelezen
Documenten:
Actieonderzoek Cultureel Wijkenprogramma