Kerst is eigenlijk een viering van de geboorte van Jezus, ook al is die niet met Kerst geboren. Het vieren van een verjaardag mag natuurlijk, ook al zit er in dit geval een diepere betekenis achter. Nee het gaat niet om een drankje, taartje en cadeautjes. Althans dat was niet de bedoeling.
Oorspronkelijk was in bepaalde gebieden het een gewoonte om groene dennentakken in huis te hangen als teken van vruchtbaarheid. In begin 16e eeuw werd dit een kerstboom. Dit was dan vooral in kerken en pleinen, niet in huis. Dit Germaanse gebruik kwam de 17e eeuw in gebruik bij de rijkere families en in de 19e eeuw kwam het in een steeds algemener gebruik. Tegenwoordig moeten per jaar 2,5 miljoen bomen eraan geloven en is Kerst ook geen klein familiefeest met cadeautje, maar is het ook in handen gevallen van de commercie.
Zelf heb ik niets met Kerst. Ik ben niet religieus (zoals de meerderheid van de Nederlandse bevolking, waarvan nog maar ongeveer 30% een christelijk geloof aanhangt) en heb ook niets met familiefeestjes. Ik heb me zelfs laten vertellen dat Kerst zorgt voor steeds meer scheidingen, vast niet het goede begin dat met het Kerstfeest bedoeld is.
Ook de viering van Kerst in de stad is al jaren een bron van discussie. Den Bosch heeft als bisdom natuurlijk een relevante rol in de viering van Kerst, maar tegenwoordig is er ook feest naast de kerk, letterlijk. Het begon allemaal met een Bosch Winterparadijs, volgens mij ergens in 2010. Aanvankelijk zorgde de gemeente hiervoor, maar gaandeweg ontstond er steeds meer discussie en deed de gemeente de organisatie over aan Den Bosch Partners, die moest zorgen voor de promotie van de Brede Bossche Binnenstad. Vorig jaar deden ze dat met Heilige Huisjes, maar dat bleek toch niet zo'n succes. Dit jaar is de Parade weer een soort kermis, met een reuzenrad, ijsbaan, grijpkraam en nog wat van die attracties.
Uiteraard een boom, waar ook dit jaar mensen een kaartje of andere vorm van een herinnering in kunnen hangen. Normaal kwam Joris Linssen hier ook opnamen maken van Joris Kerstboom, maar dit jaar niet. De KRO-NCRV vindt dat er teveel herrie is op het terrein. Onzin vinden de exploitanten, want vergeleken met een festival valt het echt mee en bovendien als er opnamen zijn, kan het geluid (en licht) ook uit. Het mocht niet baten, de opnamen verhuisden naar Heusden.
Eigenlijk zijn die opnamen ook niet zo relevant, met een beetje andersoortige promotie komen de mensen echt wel. En mensen die het allemaal niet vinden, hoeven niet te komen of kunnen elders hun vertier zoeken, zeg maar Joris achterna. De gemeente betaalt voor het plaatsen van de boom, maar niet voor de opnamen.
Den Bosch heeft weer een plein met attracties, precies waar de critici om hadden gevraagd, dus daar kan het niet aan liggen. Het is een kleine kermis, wat niet verwonderlijk als een vrouw uit de kermiswereld, Nicole Vermolen, een belangrijke vinger in pap heeft bij de organisatie. Ook Binnenstadsmanager Chrisje Clement was niet blij met afzeggen van de opnamen op het laatste moment.
Het is allemaal gedoe rondom een feest dat ooit ging om de geboorte van Jezus te vieren en vooral de gedachte van vrede op aarde te verkondigen. Dat is in deze moderne wereld allemaal anders. Een simpele viering zal er wel niet inzitten. En wie het toch klein wil houden, kan altijd nog de kerststallenroute volgen in de Binnenstad. Hoewel die officieel pas vanaf 15 december start, zijn er nu al behoorlijk wat vensters te vinden met de ideeën die bewoners en ondernemers hebben bij Kerst. Dat blijkt dan weer niet zo'n gedoe te zijn.