Den Bosch Politiek | Succes van kledingbanken

Succes van kledingbanken
09-Nov-2014 10:34

Leestijd 2 minuten



De kledingbanken in 's-Hertogenbosch en omgeving hebben zich recentelijk bij de Stichting Kledingbanken Nederland aangesloten. Kledingbanken stellen kleding gratis ter beschikking aan mensen die te weinig inkomen hebben om zelf kleding te kopen. Hierbij wordt rekening gehouden met een eerlijke verdeling. Meestal kunnen gezinnen twee maal per jaar winkelen. In sommige kledingbanken zijn ook andere zaken te krijgen zoals speelgoed, boeken en dergelijke. Er zijn in Nederland ongeveer 70 kledingbanken. De kledingbanken hebben niet alleen tweedehands kleding, maar ook restpartijen van nieuwe kleding. Door het oprichten van een landelijke vereniging kunnen zaken beter gecoördineerd worden.
In 's-Hertogenbosch loopt momenteel een actie om aan meer ondergoed te komen, want daar is een tekort aan. In oktober werd er op de L.W. Beekmanschool in een inzamelactie gehouden en dat leverde 432 stuks ondergoed op. "Tweedehands kleding en schoenen worden voldoende ingebracht, maar ondergoed, en dan met name kinderondergoed, komen we structureel tekort. En laten we eerlijk zijn, niemand draagt graag een oude onderbroek van iemand anders", legt Lonneke Voets van de kledingbank 's-Hertogenbosch uit. "Natuurlijk hebben we sponsors gezocht, maar tot nu toe kregen we telkens nul op ons rekest. Met de inzamelingsactie hopen we een beroep te kunnen doen op de medemens; koop een onderbroek voor je eigen kroost en één voor een kwetsbaar kind. Klein gebaar, groot geluk. Elk kind heeft tenslotte recht op fatsoenlijk ondergoed", aldus Voets.
Sinds 1 november is de inzamelingsactie gestart op KC De Kameleon in 's-Hertogenbosch. Ook daar kan men gedurende de hele maand kinderondergoed inleveren voor het goede doel. Tegelijkertijd hebben een aantal betrokken ouders de actie op eigen initiatief ingezet op BS Het Bossche Broek Centrum en Zuid. Er zijn zelfs pyjama's en sokken gedoneerd.
Los van de inzamelingsactie kan iedereen ongedragen ondergoed doneren. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Denk aan BH's, slips en boxershorts. Daarnaast is er behoefte aan tweedehands huishoudtextiel zoals hoeslakens, dekbedovertrekken, hand- en theedoeken. Alle goederen kunnen worden afgegeven bij IngeDinge aan de Kooikersweg 547 in 's-Hertogenbosch (Kruiskamp). Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur / zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.kledingbankdenbosch.nl en info@kledingbankdenbosch.nl. Financiële donaties zijn ook van harte welkom: IBAN NL58RABO0394567366 t.n.v. Stichting Kledingbank 's-Hertogenbosch en omstreken.

Auteur: Alfred Heeroma

1355 keer werd dit bericht gelezen