Den Bosch Politiek | Gemeente wil 3 of 4 windmolens bij Maximakanaal

Gemeente wil 3 of 4 windmolens bij Maximakanaal
20-Mar-2014 21:34

Leestijd 1 minuut



Al eerder heeft gemeenteraad ingestemd met de uitgangspunten voor de uitbreiding bedrijventerrein De Brand. Hierin is ook opgenomen dat er 3 of 4 windmolens moeten komen. Het college heeft nu 2 varianten voorgesteld. De eerste variant gaat uit van windmolens in 1 lijn langs het Maximakanaal. De tweede variant is een cluster rondom de Zandvang en Stenen Kamerplas. In beide gevallen gaat het om molens van circa 100 meter hoog en wieken van 40 meter. Dat is vergelijkbaar met de windmolen op Treurenburg. Per molen kan dan elektriciteit voor ongeveer 1350 woningen worden opgewekt.
Bewoners en bedrijven in de omgeving van de geplande ruimte zullen naar hun mening worden gevraagd. Op 1 april zal er dan een informatiebijeenkomst zijn. Ook de gemeente Sint Michelsgestel zal om een mening worden gevraagd, omdat de molens vlak bij de gemeentegrens kunnen komen.
Hierna zal de gemeente een bestemmingsplan gaan voorbereiden, zodat het bouwen van de molens mogelijk gemaakt wordt. Ook de grondeigenaren zullen toestemming moeten geven. De gemeente gaat de molens niet zelf bouwen, maar dat zal door (markt)partijen uit de stad moeten worden gedaan. De gemeente faciliteert dus alleen. De gemeente heeft als doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit zal moeten worden bereikt door energiebesparing (70%) en opwekken duurzame energie (30%). Dit t.o.v. richtjaar 2008. De gemeente geeft vooralsnog niet aan wanneer de molens er moeten staan.

Auteur: Alfred Heeroma

1509 keer werd dit bericht gelezen
Documenten:
Nota van uitgangspunten industrieterrein Brand II
Raadsvoorstel Nota van uitgangspunten industrieterrein Brand II
Amendement windmolens Brand II